Det er ikke bare bare

Det er ikke bare bare

Å lage såpe er så enkelt at alle kan klare det, sa jeg for noen år siden, og hadde rett. Likevel tok jeg helt feil. Det er ikke så lett. Det er rett og slett skikkelig komplisert. La meg forklare.

Såpe lages ved å blande kaustisk soda/vann med diverse oljer, la væskene reagere med hverandre for så å la dem modne (vannet skal fordampe) i 4-6 uker. Oppi blandingen kan en ha lukter, farger og andre tilsetninger, og vips så har en de lekreste såpene, som faktisk vasker like rent som de på butikken (og kanskje er hakket sunnere for huden din).

Men… så er det ganske så komplisert også. En må nemlig være ekstremt nøye når en lager oppskriften (ja for du må for all del IKKE ta for god fisk de ferdiglagde oppskriftene du finner på nett, du må ALLTID dobbeltsjekke i en såpekalkulator) og en må være ekstremt nøye når en måler opp de forskjellige ingrediensene før en setter i gang. Og… være ekstremt nøye med temperaturer på væskene osv… Alt spiller nemlig inn…

De forskjellige oljene har forskjellige egenskaper og fungerer i såpen og på huden, på hver sin måte. Noen lager bobler, noen gjør såpen kremete, noen får den hard så den varer lengre, noen kan tørke ut huden hvis en har for mye i, noen legger igjen et filter på huden som beskytter, noen er gode for ung hud og noen er gode for voksen. Alt dette bør en ta hensyn til når en lager en oppskrift.
I tillegg har en essensielle oljer som både lager lukt i såpa, og gjør godt på hver sin måte på huden. En kan velge en essensiell olje, eller forske seg fram til en miks som både lukter godt og gjør godt. Oljene fungerer ulikt i såpemassen, og er en riktig uheldig, kan en lage en miks som nesten ødelegger hele greia. Mer om det lengre ned.
Det finnes ferdige mikser med lukt en kan få kjøpt. Det finnes flere hundre å velge blant fra alle de forskjellige leverandørene rundt omkring i verden. Mange kopierer hverandre eller etterligner populære parfymer, og det er et skikkelig virrvarr å lukte seg fram til de en liker best og har lyst å bruke i sine såper. Et skikkelig virrvarr er det også å teste dem. For det bør en gjøre. Teste alle luktene i små ladninger før en setter igang med en stor. Du skjønner det at det er nemlig mange mulige utfall av å bruke en ukjent lukt i en såpe. Noen luktoljer får såpemassen til å klumpe seg i bittesmå klumper. Noen får den til å stivne til en betongkloss på sekunder, noen løsner den opp til en tynn suppe, og så er det heldigvis også noen som er helt uproblematiske.
Snakka vi virrvarr? Jo for farger kan også være litt virrvarr. Enkelte endrer farge etter at de er tilsatt såpemassen. Det er sånn passe frustrerende å skulle lage en såpe med masse nydelige grønntoner og så blir den ene brun, den andre beige og den tredje falmer til halve seg selv. De fleste fargene kommer seg tilbake til utgangspunktet i løpet av prosessen, men slett ikke alle.

OK… det var litt… her kommer litt mer…

Alt som en må være ekstremt nøye med. Først og fremst egen sikkerhet. Kaustisk soda er nemlig veldig etsende, og spruter noe opp i øynene, kan du risikere at du mister synet. Så VERNEBRILLER er et MUST. Hansker også. Og lange ermer på tøyet, samt tette sko på beina. Skulle noe sprute, renne ut eller ramle, MÅ det være noe som beskytter huden for luten. Tro meg når jeg sier at det ikke er godt å få det på huden. Det brenner!
Så må en være ekstremt nøye når en regner ut mengde vann, kaustisk soda og oljer. I begynnelsen bør en holde seg til anbefalingene som såpekalkulatorene er forhåndsinnstilt med, og en bør ikke justere mengdene før en vet nok om prosessen og egenskapene til alt en har i.

Vel… Det kan skje så mangt når en holder på. Noe av det er skrevet om over. Og der oppe skrev jeg at jeg skulle skrive mer om noe her nede. Noe selvopplevd. Litt for mange ganger. Og før jeg begynner, vil jeg oppfordre deg til å være nøye med å ta notater om alt som skjer mens du lager såpe. Hvis du lager såpe. Så slipper en kanskje å gå i samme fella mange ganger.

Jeg har lært noen ganger at det er forskjell på firmaene som lager luktoljer. Ja… enkelte tester dem nøye før de selger de, og deler villig vekk sine erfaringer. Da kan en ofte stole på deres notater. Men ikke alle gjør det, og de aller fleste som selger luktoljer vi her i Norge kan kjøpe, tester ikke. Vi kan selvfølgelig kjøpe fra langt vekk, men ganske mange av luktoljene kan ikke sendes med fly på vanlig måte, og sjøveien er vel ikke et alternativ lengre? Noen av oljene kan sendes (det handler om flashpoint), men frakten er hårreisende, så det blir helst til at en holder seg til de litt nærmere. De som dessverre ikke tester. Så da må vi teste selv. Eller ta en sjans. Jeg gjør begge deler. Og glemmer litt for fort den kvalmende støggfølelsen en står med når fortvilelsen graver store hull i svettekjertlene fordi luktoljen får den silkeglatte såpesuppen til å bli BETONG på tre sekunder. Er en kjapp, kan en kanskje klare å rive slikkepotten ut. Er en litt for treig, må en hente fram dynamitten.

I dag lagde jeg tre såper. Middels fornøyd med en, veldig fornøyd med en og fryketlig misfornøyd med en. Den siste ble betong. Først noen timer senere, når prosessen inni nærmest kokte blokken opp innenfra, kunne jeg få slikkepotten ut og dytte massen klump for klump ned i såpeformen. Jeg banket det nedi og klappet det så pent jeg kunne, men ærlig talt… det ser ut som et steinras har landet i gjørme. Jeg gjør et forsøk på å dele den i såpestykker i morgen, og kanskje kan den reddes. Kanskje ikke. Antakelig ikke.
Da er det bare å skrive dem på tapskontoen, som fra før inneholder noen andre sånne katastrofer, med oljer fra blant annet samme firma…

Shit liksom.

Vel… såpelaging er gøy. Selv om denne bloggposten ikke akkurat skriker det. Det er skikkelig gøy. Alle delene av prosessen er gøy. Spesielt dagen derpå når såpa deles opp. De artigste mønster dukker opp fra innsiden og nydelige lukter brer seg i rommet. Litt over en måned senere kan en teste såpa og kjenne hvor befriende godt det er å bruke en såpe som en vet er laget av rene og gode oljer, helt uten tilsetninger av noe slag…

Vel… igjen… Da er det snart på tide å legge seg, så en snart kan stå opp til å skulle kutte såpa 🙂